Wat is zorgboerderij van der Wijst?

V.O.F. van der Wijst is een zorgboerderij waar mensen met een verstandelijke beperking en NAH invulling kunnen geven aan hun dagbesteding.

John en Marga van der Wijst zijn de eigenaar en initiatiefnemers van deze zorgboerderij. Deze is operationeel sinds begin 1999.

De agrarische tak is een pony/paardenpension, pompoenenkwekerij, sierteelt en landbouw. Verder heeft de boerderij enkele kippen, konijnen, cavia's en honden en hebben we een falabella stoeterij.

Fam. van der Wijst bezit ongeveer 6 hectare grond waarvan een gedeelte wordt gebruikt voor de teelt van pompoenen, kalebassen en siervruchten. Een ander gedeelte wordt gebruikt voor de weidegang van de paarden. Bij de boerderij staan fruitbomen met appels, peren, kersen, bessen en walnoten.

Dagbestedingsactiviteiten voor mensen met een verstandelijke beperking en NAH

De zorgboerderij heeft een breed aanbod van creatieve dagbestedingsactiviteiten. De meest voorkomende werkzaamheden zijn:

  • mee verzorgen van de pony's en paarden (borstelen, weidegang geven, enz.)
  • mee verzorgen van de konijnen, kippen en honden
  • mee uitmesten van de stallen
  • helpen bij onderhoud aan het erf, gebouwen en machines
  • helpen bij het kweken van pompoenen
  •  de verkoop van producten in het winkeltje
  • bewerken van hout
  • bijhouden en verzorgen van de tuin, het land, de boomgaard en de plantsingel
  • helpen bij de kantine en vergaderruimte werkzaamheden en verder voorkomend werk

Visie en werkwijze

De kracht van de zorgboerderij ligt vooral in het gewone. Mensen komen (opnieuw) in contact met dieren, planten, natuurlijke processen en ritmes.

De boerderij is een overzichtelijke eenheid die door haar vele mogelijkheden de deelnemers kansen biedt voor ontwikkeling en groei. Ook het genieten van de dieren en de natuur neemt een erg belangrijke plaats in.

De eigenheid en mogelijkheden van de deelnemers staan centraal. Het is belangrijk dat deelnemers belangstelling hebben voor, en plezier hebben in de activiteiten of kunnen genieten van de omgeving.

De bedrijfsopbouw biedt veel variatie in aanbod en mogelijkheden. Door de contacten met mensen buiten het bedrijf zijn er mogelijkheden tot participatie in de maatschappij.

Wat zijn de doelgroepen?

Bij zorgboerderij van der Wijst werken mensen met een verstandelijke beperking en NAH Zij kunnen vijf dagen per week een zinvolle dagbesteding krijgen. Daarnaast is er de mogelijkheid voor arbeidstraining. Hierdoor kunnen sommige deelnemers doorstromen naar een (gedeeltelijk) betaalde baan op de reguliere arbeidsmarkt. Helaas beschikken we niet over de middelen om mensen te ondersteunen wanneer zij: verpleging nodig hebben tijdens onze diensten, verslaafd zijn aan drugs of alcohol of grensoverschrijdend gedrag vertonen

We werken op basis van ZIN of een PGB of een dag(delen)prijs.