Wat is zorgboerderij van der Wijst?

V.O.F. van der Wijst is een zorgboerderij waar mensen met een verstandelijke beperking en niet aangeboren hersenletsel invulling kunnen geven aan hun dagbesteding. De agrarische tak bestaat uit een paardenpark, pompoenkwekerij, sierteelt en landbouw. Verder heeft de boerderij honden, kippen, konijnen en hebben zij een Falabella stoeterij. Fam. van der Wijst bezit ongeveer 7 hectare grond waarvan een gedeelte wordt gebruikt voor de teelt van pompoenen, kalebassen en siervruchten. Een ander gedeelte wordt gebruikt voor het paardenpark. Bij de boerderij staan fruitbomen met appels, peren, kersen, bessen en walnoten.

Visie en werkwijze

De kracht van de zorgboerderij ligt vooral in het gewone. Mensen komen (opnieuw) in contact met dieren, planten, natuurlijke processen en ritmes.

De boerderij is een overzichtelijke eenheid die door haar vele mogelijkheden de deelnemers kansen biedt voor ontwikkeling en groei. Ook het genieten van de dieren en de natuur neemt een erg belangrijke plaats in.

De eigenheid en mogelijkheden van de deelnemers staan centraal. Het is belangrijk dat deelnemers belangstelling hebben voor, en plezier hebben in de activiteiten of kunnen genieten van de omgeving.

De bedrijfsopbouw biedt veel variatie in aanbod en mogelijkheden. Door de contacten met mensen buiten het bedrijf zijn er mogelijkheden tot participatie in de maatschappij.

 

Hoe is zorgboerderij van der Wijst georganiseerd?

De algemene leiding van de zorgboerderij is in handen van John, Marga en Renza van der Wijst.
Marga is sinds 1981 werkzaam als Z-verpleegkundige met mensen met een verstandelijke en lichamelijke beperking en heeft een agrarische opleiding voltooid. Zij is verantwoordelijk voor de begeleiding en zorgverlening op de boerderij, in samenwerking met andere gediplomeerde begeleiders.
John heeft een agrarische opleiding en heeft al meer dan twintig jaar ervaring als zelfstandig ondernemer. Hij is onder anderen verantwoordelijk voor de houtbewerkplaats, houtatelier en het plannen en organiseren van de werkzaamheden.
Dochter Renza is sinds 2019 toegetreden in de V.O.F. en heeft de opleiding sociaal pedagogische hulpverlening op de Avans Hogeschool afgerond. Zij is verantwoordelijk voor begeleiding en zorgverlening op de boerderij, de vergaderlocatie en het paardenpension.

 

De zorgboerderij is al enkele jaren in het bezit van het keurmerk van het kwaliteitssysteem Kwaliteit Laat je Zien van de Federatie Landbouw en Zorg. Daarnaast is Zorgboerderij van der Wijst aangesloten bij Samenwerkende Zorgboeren Zuid.

Wat zijn de doelgroepen?

Bij zorgboerderij van der Wijst werken mensen met een verstandelijke beperking en een niet aangeboren hersenletsel Zij kunnen vijf dagen per week een zinvolle dagbesteding krijgen. Daarnaast is er de mogelijkheid voor arbeidstraining. Hierdoor kunnen sommige deelnemers doorstromen naar een (gedeeltelijk) betaalde baan op de reguliere arbeidsmarkt. Helaas beschikken we niet over de middelen om mensen te ondersteunen wanneer zij: verpleging nodig hebben tijdens onze diensten, verslaafd zijn aan drugs of alcohol of grensoverschrijdend gedrag vertonen

We werken op basis van ZIN of een PGB of een dag(delen)prijs.

Dagbestedingsactiviteiten voor mensen met een verstandelijke beperking en NAH

De zorgboerderij heeft een breed aanbod van creatieve dagbestedingsactiviteiten. De meest voorkomende werkzaamheden zijn:

  • Mee verzorgen van de pony's en paarden
  • Mee verzorgen van de konijnen, kippen en honden
  • Mee onderhouden van het paardenpark
  • Helpen bij onderhoud aan het erf, gebouwen en machines
  • Helpen bij het kweken van pompoenen
  •  De verkoop van producten in het winkeltje
  • Bewerken van hout
  • Bijhouden en verzorgen van de tuin, het land, de boomgaard en de plantsingel
  • Helpen bij de kantine en vergaderruimte werkzaamheden en verder voorkomend werk

Benieuwd naar de mogelijkheden voor dagbesteding?
U kunt telefonisch of via e-mail contact opnemen (zie contact pagina).